8.NCİ YILIMIZ KUTLU OLSUN

SİME-SEN (SİVİL MEMURLAR SENDİKASI)


 


TSK’da çalışan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi memurlar tarafından ilk defa sendikal anlamda örgütlenme ve hak arama çalışmalarına 16 Kasım 1992 yılında başlanmış; fakat 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu sendikal hareket sekteye uğramıştır.


 


Ancak; TSK’da çalışan sivil memurların, 2010 yılında “Sivil Devlet Memurları Platformu” adı altında bir araya tekrar gelmeye başlaması üzerine bu platformun aldığı kararlar doğrultusunda 21 Ekim 2011 tarihinde 51 cesur kurucu üyenin hak arama mücadelesi sonucunda SİME-SEN kurulmuştur. 


 


Kuruluşundan 6 ay sonra sendikanın genel kurulunu yapmak için ilçe seçim kuruluna başvuran SİME-SEN’i Ankara Valiliği; 4688 sayılı Kamu Görevlileri sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. Maddesinin ‘g’ fıkrası gereği Milli Savunma Bakanlığı ve TSK Kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendika kuramazlar, sendikalara üye olamazlar hükmü gereğince faaliyetlerinin durdurulması amacıyla Ankara 8.İş Mahkemesinde dava açmıştır.


 


Bu süreç devam ederken 2012 AB İlerleme Raporu’nda “İnsan hakları ve azınlıkların korunması” başlığı altında; “Örgütlenme özgürlüğü” ile ilgili kısmında yer alan: “Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan kamu görevlilerinin sendika kurmalarına ya da sendikalara üye olmalarına izin verilmediği için, Türk Silahlı Kuvvetlerde çalışan sivil memurlar sendikası olan SİME-SEN’in, kapatılmasına yönelik dava açılmıştır.” hükmü ile yapılan çalışmalar sonucunda müzakere sürecine dâhil edilmiştir.


 


Davalar devam ederken 18.01.2013 tarihinde 8. İş Mahkemesi 4688 sayılı kanunun 15/g maddesinin iptali için dosyayı AYM (Anayasa Mahkemesi)’ye göndermiş ve AYM 10 Nisan 2013 tarihindeki duruşmada 4688 saylı kanunun 15/g maddesini iptal ederek Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan kamu görevlilerinin sendika kurabilmelerine ve kurulan sendikalara üye olabilmelerine hükmetmiştir. Akabinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli devlet memurlarının da sendikal örgütlenme/teşkilatlanma yapabilmesi için yasal düzenleme getirilmiştir. TBMM’deki devlet memuru arkadaşlarımızda konfederasyonlar ve sendikalarda istişarelerini yaparak yine haklarına kavuşabilmek için SİME-SEN çatısı altında ailemize katılmışlardır. Türkiye’de emsali olmayan bir şekilde yine TBMM’de görev yapan devlet memuru arkadaşlarımıza sendikal hakkını SİME-SEN kazandırmıştır. Örgütlenme hakkına kavuşmanın yegane öncüsü SİME-SEN’dir.


 


SİME-SEN sadece bir sendika değildir. Duygulara tercüman olmuş ve sorunların çözümünde liderlik yapmış bir oluşumdur. Doğru, ilkeli ve bağımsız sendikacılık SİME-SEN ailesinin mihenk taşıdır. Hak verilmez alınır ilkesini uygulayan yapımız değişmeyecek, değiştirilemeyecektir.


 


Bu süreçle birlikte Ankara şube daha sonra sırasıyla İstanbul, İzmir, Kocaeli, Balıkesir ve Emniyet Şubeleri kurulmuş; tüm illerde il/ilçe işyeri temsilcilikleri oluşturulmuştur. 


 


Sendika kurulurken 4688 sayılı kanununda sivil memurlara uygun bir hizmet kolu olmaması nedeniyle Büro ve Bankacılık hizmet koluna dahil olmuştur.


 


Engelliler Komisyonu, Kadınlar Komisyonu gibi değişik konularda görev yapabilecek komisyonlar kurulmuş ve bu komisyonlar sayesinde de üyelere en iyi şekilde hak ve hukukları korunmaya çalışılmıştır.


 


Haklı mücadele sonucunda kazanılan sendikalaşma ve örgütlü sınıf bilinci olma çalışmaları sivil memurlar için bir tarihsel dönüm noktası olarak bilinmelidir.


 


51 kurucumuz, zor geçen zamanlarda maddi manevi desteğini esirgemeyen görünmez gönüldaşlarımız, bilgisi ve tecrübesi ile gerek yasallaşmamızda gerek kurumsallaşmamızda emeği geçen meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi, minnetlerimizi ve hürmetlerimizi sunuyoruz.


 


Sivil Memurlar Sendikası’nın (SİME-SEN) 8’nci kuruluş yıl dönümünün tüm camiamıza hayırlara vesile olmasını diliyor, Genel Merkez Yöneticileri olarak saygılarımızı sunuyoruz… 

Sosyal Medyada Paylaş